Travelling to Africa is always an exciting challenge. You never know where you end up!On this trip we travelled to South Africa with Linda and Ejner, two friends who have never been in Africa before.

 

 

19.-20.2

Blev hentet 12.20 af Birgitte, der kørte os + Ejner og Linda til Billund. LAAAAng ventetid i Paris. Skulle have blevet i loungen, men mændene var sultne. ÉN restaurant + Starbock!!! Fin flytur i en A 380, men ikke meget benplads. Vi fik dog alle sovet lidt, der var meget ro.

Ankomst 11.10, omstændigt at få bilen, endelig klar ved 13-tiden. Skiftede tøj ved bilen i Hertz´ P-plads. En fyr mere kom og ville vise os det hele. Jeg var ikke helt tryg ved ham, da han var i ALT, bad ham smutte. Bad Linda og Ejner passe på bagved bilen!!! Han gik om til John og viste ham donkraft m.m.  – tja nu er Johns pung så forsvundet!! Hertz har kameraer og har set dem og kan genkende ham som en svindler, så vi skal have ham anmeldt når vi kommer tilbage med bilen, ØV, ØV

 

Desmond og John i Billy Bongo!! 

 

Dejlig bil. Sol og lunt!! Kørte ind til ….. har prøvet det før, dårligt sted, så vi kørte igen. Handlede i Middelburg. På motorvejen til Nilspruit meget vejarbejde, så kom til Sabie kl. 19.30, bælgmørkt og styrtregn!! Desmond skulle sørge for værelser og mad til os i Billy Bongo, i Sabie MEN!! 1 værelse med seng og ikke rent sengetøj, møgbeskidt badeværelse m.m. Han fandt 1 madras, 1 lagen og 1 tæppe til os, havde ikke noget mad, så vi kørte alle 5 på restaurant. Han tror selv på stedet som backpackers!!!! Så lidt bedre ud i dagslys meenn! Men han er bare så rar og hjælpsom

21-22. 2

Regn, regn med ophold!! Hele dagen

Fik talt med Hertz og Jens Strange klarede spærring af kort for mig – TAK. Handlede resten ind i Sabie + tlf.kort, kørte ned og så Sabie vandfald, + Berlin Falls, Three roundavels, købte frugt ved vejen så gnuer, zebra inden vi kom til Mfubu 17.30.

Giraffer, waterbucks, Impala, kudu på vej ind til Mfubu lodge. Dejlig velkomst af Oli, Enoch og Michael. Indrettede os i de 2 telte, g&t, spiste gullash sammen med Oli, Collin og ??, Elaine og Inge, rigtig hyggelig aften.

Torsdag: vågnede op til impalaer, vildsvin, flodhest, giraffer, sabel-antilopegribbe og masse andre fugle. Viste Linda og Ejner rundt og bare nyde stedet her.  Overskyet og småregn, så trods 25 grader føles det lidt køligt.

 

 

 

 

The 3 danes at the 3 roundavels!! 

23.2. -24.2

Fredag tidligt op, megen uro i løbet af natten. Løver udenfor, 1 flodhest græssede heroppe, elefant længere oppe af vejen. Den så vi senere på vej ind til Phalaborwa. Her fik vi morgenmad (kl. 10!!) Linda og jeg handlede ”købmandsvarer”. John, Ejner og Olga i hardware store. Klar til reparationer i morgen. Enoch og Michael er dog begyndt at grave stolper ned og cement omkring.

Kaffe , ned i poolen, L&E lavede kylling + ktf.mos og salat. Gab kl. 22.

Lørdag fantastisk flot vejr – 32 grader. Ejner stod ude i solen og svejsede sammen med Enoch!!! John klargjorde gitteret til bagdøren. Linda og jeg gjorde køkkenet fuldstændig rent!! OG så var det afslapning til aftensmad sammen med Olga, grillede svinemørbrad!!

25.2. Igen regn, klarede op i ca. 6 timer, så storm og regn, en kold nat.

John og Ejner arbejdede på vinduer og gitterdør, hængsler m.m. Rester til aften og herligt Sequence-spil bagefter. Et forælderpar til en fra Care dukkede op UDEN noget mad!!! Så dåsemad! 

26.2.

Ejner og John arbejder. Linda og jeg tog til Phalerborwa, da det er køligt, max 20 + overskyet. Brugte hele dagen til at se butikker, internet, frokost og indkøb af madvarer m.m.

Vi kom helskindet hjem, til en urolig Ejner!! Vi så en del dyr på hjemvejen, bl. a. 5 kudu! Spiste potje sammen med Oli, Inge og ”erilina”, hyggelig aften. 

 

27.2.

Tidligt oppe og forsøgte at få døren svejset sammen og lavet færdig, men Enoch skulle også ordne Stenhuset til nye gæster, så det lykkedes ikke – som altid!! Ejner gjorde køkkenet færdig og så kunne vi 3 være ved poolen over middag.

Kl. 16.30 kørte Enoch, os og de hollandske piger på aftentur. Olga ville blive hjemme og tænde bål, hm.

Vi så mange impala, kudu, 3 sjakaler (+ 1 død), 2 elefanter, mange giraffer FØR g&t ved floden. Hele dagen har der været 2 kæmpe store krokodiller ved flodbredden og efter grill maden i aften stod 1 stor flodhest lige udenfor køkken døren.

28.2.

Op kl. 6. Pakket og sagt farvel til Mfubu. Kørte 7.10 til Krüger. Tog 1 time at få booket 2 hytter i Satare for 2 nætter, den ene med køkken 1135 + 1455 pr. nat, + entre 318 R p.p pr. dag. Set en del dyr især i nærheden af Satara. Kørte til Olifant og fik frokost. Salat med tun til aften!

Så 2x1 elefant, flodheste gå over sandbanke, mange bøfler, masser af impala, ”waterbock”, giraffer, kudu, gnu, skilpadde.

Kom hertil 16.20, pakket ud, kaffe, gåtur, g&t, aftensmad, kaffe.

1.3

Op kl. 5.30 og køretur i parken. Skulle være kort, meeen var først tilbage 11.50 efter 109 km. Så alligevel ikke alt for meget, dog blev afslutningen en dejlig flok elefanter over vejen.

Sov + kaffe til 15.30, hvorefter vi tog en lille tur på 70 km. Sjakal, gnuer, impale, gnu, perlehøns, skilpadde, lortebille, zebra, kudu, vandbock, stenbuk, bøfler, bavianer, vildkat og enorm mange elefanter, så vi måtte drøne hjem for at nå hjem inden 18!! En svømmetur, spaghetti bolognaise og tidligt i seng.

2.3.

Atter op 5.30, pakket og af sted kl. 6.20. Vi skal nå ud af parken helt mod syd inden 18.00. Set en del i ”småbidder”, men ikke så meget som ventet. Startede dog super men en kæmpe flok bøfler (70+) ved vej S125´s picnic spot + elefanter og weawer fugle. Senere en flok elefanter. Mange giraffer og selvfølgelig impalaer. Frokost i Skukuza. Pænt sted og bookede hotel Buffalo i nat i Hectorspruit gennem booking.com. (dejligt sted).

Så god tid til at køre til Malelane via S110. I et flodleje med lidt vand så vi en del elefanter, så kaffen kom frem!! Pludselig dukkede 1 næsehorn op. I vandhullet var også 1 krokodille og 2 vandbukke lå lige ved siden af bilen, lidt frem flere elefanter, et begivenhedsrigt sted, som vi havde for os selv!! Senere mange næsehorn.

Ud kl. 17.35 og til hotellet. Franskbrød til aften


Phophonyane vandfaldet

 

 

3.3 – 4.3.

Buffalo hotel i Hectorspruit var over al forventning, herligt. - og skide billigt. De gjorde alt for os. Var en tur i poolen da vi ankom. Køleskab på Linda og Ejners værelse, så vores mad ok.

Efter morgenmad til Swaziland. Her stoppede vi for foto, 2 drenge kom løbende! Deres mor med en lille på ryggen kom, de fik nogle af de balloner Anja havde sendt med, alletiders oplevelse. Vi kørte ca 1 times tid til Phoponyane Falls lodge i Swaziland. Et fantastisk sted, vores 3. besøg! Var ”opgraderet” til 2 huse i stedet for telt, men nok mest fordi regnen havde ødelagt nogle af de 5 telte og der var reparationer i gang. De fik 200 mm på 2 dage og lidt efter 100 mm mere. Godt der er sol nu.  De andre var glade for byttet, vi var knap - men ok. Savner dog teltene. Men så er der køkken, så vi lavede selv mad lørdag aften. Spiser og g&t her søndag aften.

Bare nydt at trave rundt, se vandfald, solbade, læse, spille og hygge.

 

 

 

5.3. - 6.3.

varmt - 32 og 34 grader!! Glædede os til Hlane dyrepark. Vejen dertil var næppe en vej, så det tog laaang tid!! Men der var fantastisk smukt. Vi handlede lige først i Piggs Peak!! Fik 2 dejlige huse (her er ingen el, virkelig hyggeligt – syntes den ene hytte!!) á 1.000,-R + 55 p.p for indgang. Vi fik hurtig frokost og så ud at se på dyr!! -Skuffelse. Vi kunne kun køre meget få steder (næsten kun hovedvejene) og der var næsten ingen dyr. Tog dog en lille afstikker, MEEN pludselig var et træ på tværs af vejen, så vi måtte vende om!!!!

 

Fandt dog ud af at vi faktisk måtte køre gennem et hegn, hvor der skulle være en masse (det hjalp ikke meget, vi så 3 giraffer!!) Men vi så Nyala – for os en sjældenhed – og TÆT på ca. 10 m 3 næsehorn bade i mudder, sjovt. De kom også ned til vandhullet i lejren hvor vi kom meget tæt på!! Nok lidt for tæt efter min mening, de kunne nemt vælte det lille hegn!!

Fik lækker aftensmad på restauranten.

Hurtig morgentur kl. 6.00. Kørte kun den vestlige del af Swaziland, ud i Sydafrika til St. Lucia. Her fandt vi 2 lejligheder a R 550,- i Manzini Chalets, tlf. 035 590 1323. Her var vi 2 kørt lidt trætte, men var nødt til at køre ned i byen for at handle. Det er kun os der kører!!

Nåede dog hjem og en tur i poolen, bad og så ud og spise på lækker fiskerestaurant. 

 

7.3. Imfolozi – Mpila.

34 grader  - Atter op kl. 6. Fyldte vand på tomme dunke fra benzintank. Var i parken ved 8-tiden og i Mpila kunne vi få en chalets til 4 i 2 nætter for 4.000. Vi kunne komme ind kl. 13, kl. var 9.25!! - men da den var klar kunne vi få den tidligere. Straks??? Næh men kl. 10 ville være ok (jeg bestemme!!) J!!

Nogle fortalte der var 4 løver ved en rasteplads + masser af elefanter på vej derud. Så kaffen blev pakket sammen og vi drønede derud!! Der var 1 løve tilbage derude + 3 elefanter, men langt væk!!

Varmt så hjem i huset, et dejligt hus,

Et vildsvin lagde sig fluks i skygge under bilen!! Vi pakkede ud og kl. 15 på safari igen. Vi så 4 næsehorn og lidt mere - men ikke meget. Jeg vaskede lidt tøj, næsten tørt FØR det styrtregnede, lynede og tordnede. Så kyllingen måtte steges færdig indendøre. Spillede om aftenen, svært at se . Kl. 22 slukkedes lyset

 

8.3. Morgenmad og af sted kl. 6.00.

Vådt efter aftenens regn. Der var 2 områder hvor vi så en masse dyr samlet. Forstyrrede et stakkels næsehorn midt i badet, men så fik de andre lov at komme til, så igen en lille kaffepause med masse af dyr omkring. Ved at blive sent, så nu ville vi hjem. MEEEn mødte en gut der fortalte om 3 løver, dem måtte vi se, - at de hang i et træ, havde vi aldrig drømt om!! så atter var vi først hjemme kl. 12!! En kæmpeopevelse, som vi ikke troede muligt.

Nu trængte ryggen til hvile, så jeg blev hjemme om eftermiddagen (det småregner). De andre fik en kæmpe oplevelse. Løverne var væk, men de mødte en flok elefanter. Men først:

En bil kom drønende modsat vej med en elefant bagefter sig – gad vide hvad de har drillet dem med? Folk var helt hvide i hovedet af frygt. Ingen af de 3 i vores bil sansede at tage et billede af elefant og bil :0) insisterer på de ikke kunne nå det!!!! 

Men elefanterne var ok bagefter og flotte,

Hyæne her til aften, den snuppede kødet fra naboens grill!! Og pludselig stod den op til vores terrasse, svært at se i bælgmørke, men UD.

 

 

Mon de løver har det mageligt??

 9.3 -

Op kl. 5.30, pakkede og så på safari. Var heldige. Mødte en kæmpe hanelefant på tværs af vejen for at beskytte resten af sin familie!! Men vi måtte bakke sammen med 2 andre biler, da den bare kom imod os. Der var meget små unger blandt familien. Endelig drejede de af til et vandhul. Pludselig kom 2 familier mere fra den anden side. Gik over vejen 4 m fra bilen. Et fantastisk syn!! ”hilste” på et par næsehorn, før vi forlod parken.

9-10.3.

mfolozi - Mtunsini – eShowe (28-30 grader!!)

Fandt en dejlig træhytte i Mtunsini Forest Lodge (timeshare). Via en sti 350 m til havet. Blæst og mega varmt, men skønt. John og jeg ud i vandet, og læste et stykke tid på stranden. Desværre har kma fået soleksem på brystet, men det klares med Lindas salve og et lommetørklæde.

Desværre var vi punkteret. Så det da vi holdt ved hytten. Havde heldigvis en dækforsikring?? Hertz hentede bilen og satte et nyt dæk på. Vi gik ud og spiste - LÆKKER aftensmad. Hjem til terningespil og natteregn.

Bare SENT op lørdag, men vågnede dog kl. 6.45!! Ren hygge til vi havde pakket og gik igen en tur til stranden, skønt! Smuk køretur til eShowe. Dejligt at se Nick og Silvia igen, hygge, afslapning og kma en tur i poolen. Handlede ind aftensmad – oksemørbrad!! Og til vores lille familie, som vi skal besøge i morgen søndag.

 

 

 

11.3. Zulufadder.

Kl. 9 kørte vi alle 4 til ”kirken” hvor Manzi uddelte den månedlige mad (ris, mel, majs, olie, sæbe) til alle zulu-fadder børnene. Et fantastisk skue og super oplevelse.

Linda og Ejner havde balloner med, det var en kamp om det hele. Nogle fyldte lige i lommerne, de er så søde og frække. Bagefter  spillede vi fodbold med dem, men alle havde travlt med at køre hjem med maden, 4-5 km i trillebør!! Andre betalte 13 kr til ”taxa”.

 

Efter 2 timer kørte vi -sammen med Manzi- Faith hjem til hendes Granny (86 år)og barn -vores sponor-barn Siyamthanda. De tog glad imod os. Dog så vi aldrig et smil på barnet. Vi så der deres nye hus, godt de har fået det, det gamle runde er bare kollapset!! Dog er ”goverment-huset lappet sammen, men det vælter snart.

 

Vi byggede det til 7, så forsvandt vores 2 sponsor-børn og Faith ´s ældste bror Sibonelo 18 år er smidt ud af skolen pga slagsmål og er desværre begyndt at drikke. Den 16-årige Bongani kan de heller ikke rigtig styre, så nu er der faktisk kun 3!! Men Faith får huset efter bedstemoderen. De dyrker lidt, men bedstemoderen er slidt op, Manzi lovede dog at få dem i gang med resten af deres jord. Håber det lykkedes. 

Vi medbragte en del tøj og mad, så kylling og cola til aften!! Bedstemoderen vild med cola!! Skægt at se.

Så hjem til en lille lur, hyggedrink hos Silvia og Nick.

 

                 Siyamthanda  

 

 

 

12.3. eShowe

Klar udenfor kl. 5.30. var på fugletur med guidepå Aerial Board walk i Dlinza Forest i Eshowe. Men blæst og overskyet, så lidt af en skuffelse, måske fordi vi ikke er fuglekendere nok. Vi så dog den sjældne ”Lemon Dove” og ”Spotted ground Thrush”, de findes næsten kun i dette område. Så helt fantastisk.

Bagefter gik Ejner og Linda i poolen og op i byen, John læste og KMA kørte ud til børnehaven og besøgte Popi. SKøøøøn oplevelse. Popi og 67 børn kom mig syngende imøde, hvor godt kan det være, endnu større oplevelse end i går (altså bortset fra vores lille Siyamthanda!!

John og jeg hentede kød til i aften hvor vi har inviteret Nick og Silvia, bagefter kaffe og kage på cafeén, skønt sted.

En rigtig hyggelig aften på deres terasse. De skal have nyt køkken!!

13.3. Underberg –Lesotho!!!

Kørte ved 8-tiden, en smuk, smuk vej -330 km til Underberg. Et ophold i Howick for at se vandfald og Linda og Ejner kunne gøre lidt indkøb af lokal håndværk. Vi fik lige kaffe og kage.

Dejligt at se Helen og Des igen, de så ud til at have det rigtig godt. Smukt hus Fairport Estate nr. 24. Linda og Ejner boede B&B lige lidt bagved. Sikke et værelse de havde hos Susan og Louis, de havde det rigtig godt og nød det. Vi gik alle en tur på golfbanen lige ved siden af, FLOT. Vi spiste hos Des og Helen og havde en rigtig hyggelig dag hos dem.

 

 

14.3. Lesostho

Af sted kl. 8 op over Sani Pass, En hård, men fantastisk flot vej op. Tog 3½ time. - 30 Rand vejskat i Lesotho. Kørt til Thaba Tseka via A1, det blev en udfordring. Et sted var nogle arbejdere ved at kaste sten ned fra en mark, flere kæmpe store ramte vejen, så vi ikke kunne komme om, dem måtte de flytte. Men sikke en vej, Menoaneng passet var næsten umuligt, så alt i alt tog det 9 timer at køre de 190 km, men flottere natur skal man lede længe efter. En hård men fantastisk tur, Temperaturen startede på 24 og ned omkring 12 grader, sol og regn, så Linda skiftede bukser flere gange!!. Vi ville bo i Mahala men fandt det ikke og endte i Thaba Tseka på Motherland Guesthouse, dejligt sted. Aftensmad ok. Drink, aftensmad og overnatning med morgenmad – 910 Rand for 2!!! Så klares det ikke billigere. Regn hele natten.

 

15.3. Leribe

Morgensol og 12 grader!! Efter lækker morgenmad forsøgte vi at finde Jonnas hus, nix. Tog selvfølgelig atter grusvej til Katze Dam, den var ikke for god. De 60 km tog 2½ time, men det regnede også en del, og vejen var som smør!! Regn og 13 grader var ikke lige vores drøm, så vi nøjedes med at få frokost på lodgen. Så kom solen og vi fik en mega flot tur til Leribe.

Her fandt vi Nateli Guesthouse, et dejligt sted lige i udkanten. Dejlig have og lækre værelser. Vi ville gerne have en kold øl!!! Hun kiggede i køkkenets fryser og fandt 5 forskellige øldåser + et par cola!!! Så vi bestemte os for at tage de halvkolde vi selv havde. Køletasken har ikke været åbnet i 2 dage, men alt var køligt!!

Nød solen i haven i 20 graders varme, øl, g&t –ikke frosne!! Aftensmaden bestod af rester, nogle fra Des og Helen. Nu skal der ryddes op!! Kun godt 2 dage igen!!

Et spil sequence i Linda og Ejners store værelse mens det lynede og tordnede udenfor og møg-regner!! ØV

 

 

16.3. Clarens ZA

Vågnede til 14 grader, ingen strøm, så ingen vand!!

Fik dog morgenmad – gas! Kørte 8.30. Omkring Leribe Craft Center, her kun de flotte móher-ting. Omkring Butha Buthe, hvor Linda og Ejner så byen og syntes det var vældig interessant med dens leben!! Fik vasket vores møgbeskidte bil efter turen via Thaba Tseka. Det blev gjort meget omhyggeligt i 1 time for 50 Rand + 3 huer og strømper.

Nu op på 22 grader, jubii. Vi vil finde 2 overnatninger omkring Clarens!! Så kom regnen!! Det første skilt – alt optaget (det er fredag/lørdag)!! Fandt noget via gps-en, (Caledon River estate), kørte derned af smattet vej - igen!! Men det var individuelle huse, fik en masse tlf.nr. Spurgte en anden rengøringspige. Ud kom 1 mand og 2 hunde. Vi kunne leje hans. Et KÆMPE hus med 4 værelser og udsigt til bjergene, som John og kma syntes var helt fantastisk – 450 R p.p/per nat!!

Frokost, indrettet os, læse, spille billiard, en tur i regn til byen Clarens, spiste rester, billiard, og sequence. Luftenblev lige renset! Det stormer og regner og er skidekoldt. Har varmetæppe i sengen!! ØV Håber sidste dag bliver bedre.

17.3.

Regn og blæst, 12 grader (kom op til 17)!! Gik en tur til floden. John lavede ”oste-toast”. En tur til Golden gate, - flot. Så Red hartebeast og strudser. Købte dyre kager hos bageren! Igen oksemørbrad til aften.

Dart, billiard sequence mens mændene knoklede med pejsen, den er nødvendig. En hyggelig, men kold SIDSTE dag, vi skulle have været i solen. Susanne sendte elefanter!! Fik endelig gang i pejsen. Spillede sequence.

Her ved pejsen i halvdelen af vores hyggelige stue!! 

 

 

18.3.

Sikke en afslutning: 12 grader, småregn. Pakkede, gav rester til maiden og fik endelig fat i hus-ejeren, så vi kunne betale!! Stoppede i Bethlehem på café Al Fresco, fik lidt frokost. Styrtregnede før Johannesborg.

Fik anmeldt tyveri af Johns pung, men skulle de tiltale ”fyren” skal vi i retten. Kma tilbød straks at komme, bare de sender en billet!! Nå – ikke!! Umuligt at gennemskue Hertz’s regning, lad os se. Fik afleveret køletaske med rester til en ”bagage-mand”. Drak selv øllene m.v. Afslapning i lufthavnen med lidt mad og indkøb. Sov hjemad, dejligt!!. 2 timer i Amsterdam med kaffe. Hjem til sol og Birgitte der hentede os. Mad og blomster stod ved døren. Stor takt til A+O og genboen, der også lige kom og fik 1 sidste øl, mens de bor på Bøgebjergvej!!

Hjemme igen:  tirsdag - er FLOT solskin, 4 vask blev tørre!! Fik visa, bestilt kørekort, sygesikring og nem-ide!!